keskiviikko 7. joulukuuta 2011

7.12.

Moikka!

Minä Tasku-tonttu olen miettinyt jo hetken aikaa sitä, mihin sitä kannattaisi ehkä mennä joskus sitten, jos hankkisi toisen asteen tutkinnon. Vaihtoehtojahan on kaksi: ammattikorkea ja yliopisto. Minulla ei vain ole mitään hajua, miten ne eroavat toisistaan! Eikös niissä molemmissa nuo aikuiset kuitenkin jotain opiskele? Kai siinä valitaan joku ammatti ja opiskellaan siihen? 

Selasin vähän hakuoppaita ja sain tietää, että yliopistossa on vähän vapaanpaa tuo opiskelu. Saa vähän mennä ja tulla ja suunnitella ihan itse omat tuntinsa ja aikataulunsa. AMK:ssa taasen koulu tekee ainakin Tampereella valmiiksi suurimman osan oppilaan lukujärjestyksestä. Sitten kun sitä vain seuraa, niin valmistuu. Yliopistosta valmistuu vähän korkeamman tason tutkijoita ja ammattikorkeasta valmistuu sellaisia käytännön taitajia. Kuulostaa minusta kovasti vähän samalta kuin lukion ja ammattikoulun ero.. Vain astetta ylempänä?
Minä ja Tieto-tonttu
 Kävin tossa juttelemassa korvatunturin Tieto-tontun kanssa, joka on aikamoinen tietopankki! Hän on käynyt sekä ammattikorkeassa että yliopistossa. Kysyinpäs häneltä sitten, että kuinkas hän näkee tuon eron ammattikorkean ja yliopiston välillä. Näin hän vastasi:

YLIOPISTO:
1. Saa huomattavan paljon tietoa ja varsinkin syvää tietoa valitsemastaan aiheesta
2. On paljon mahdollisuuksia opiskella monia asioita
3. Opettajina toimivat alansa huiput

AMK:
1. Tieto on konkreettista ja käytännöllistä
2. Aikataulutuksen ansiosta saa aikaiseksi asiat ajoissa
3. Sinulla on oma luokka, jonka kanssa tulee suhteellisen läheiseksi eli erittäin sosiaalinen ympäristö

Tieto-tonttu kuitenkin muistutti minua siitä, että hän on käynyt vain tietynlaisia kouluja ja aloja, joten kokemus saattaa olla toisenlainen toisella alalla.

Onko sinulla jo jotain ajatusta siitä, miten aiot jatkossa opiskella? Oletko jo miettinyt niinkin pitkälle kuin korkeakouluopintoihin? Kerro ja kommentoi!
Huomiseen taas! Siellä onkin luvassa jotain YLLÄTTÄVÄÄ!

1 kommentti:

  1. Minäpä ajattelin opiskella oikein ahkerasti ja käydä koulua niin kauan että pääsen minne tahdon. :)

    VastaaPoista